Zand!

Gepubliceerd op 24 oktober 2023 om 17:13

Koliek, geen enkele paardeneigenaar wil ermee geconfronteerd worden. En toch zijn er veel mensen die er over mee kunnen praten helaas. We kennen vele versies maar in de wintertijd zijn de verstoppingskoliek en zandkoliek de meest opvallende en veel voorkomende. Helaas hebben wij er ook ervaring mee. Wat ging er mis, die vraag heb ik mezelf vaak gesteld, daar ga ik jullie over informeren, naast de dingen die natuurlijk wel goed gingen, als ik daarmee een paar paarden en pony’s kan helpen dan was het een vreselijke maar nuttige gebeurtenis.

Wat is de temperatuur?

Een vraag die een dierenarts snel stelt als je opbelt met een spoedvraag. Zo ook met (zand)koliek. Temperatuur meten kan je wel, maar hoe weet je nou of de temperatuur van je pony normaal, hoog of misschien zelfs wel te laag is? Dat weet je als je minimaal twee keer per jaar een basismeting doet. Een basismeting houdt in een week lang twee keer per dag de temperatuur opnemen en noteren. In die week zijn er geen bijzonderheden qua gezondheid, gaat je pony niet mee van het erf af maar meet je de temperatuur als hij of zij in zijn of haar vertrouwde omgeving is. Je neemt het gemiddelde van een week de temperatuur meten, steeds op hetzelfde tijdstip, een keer in de zomer en een keer in de winter - dat kan ook zeker echt wel een paar graden schelen - zo heb je snel door of je actie moeten ondernemen of niet.


Check je mest op zand.

Wat mensen als eerste of tweede vragen bij zandkoliek is “Heb je de mest wel gecheckt op zand?”

De meeste mensen zullen dat inmiddels wel doen maar hou er rekening mee dat het niet perse iets zegt. Het kan namelijk zijn dat er wel zand in de darmen zit maar dat niet mee naar buiten komt. Nu wil ik je niet ongerust maken, maar houdt scherp in de gaten hoe het met je pony gaat, hoe is zijn mest bijvoorbeeld? Soms zie je wel zand, maar dat wil dat niet perse zeggen dat je paard of pony ook helemaal vol zit daarmee, het wordt uitgescheiden met de mest, dus het gaat naar buiten, daar waar het hoort.

TIP 1 Wil je de mest van je paard of pony checken op zand? Doe dat dan enkele dagen achter elkaar. Zo krijg je een beter beeld van of en hoeveel zand er wordt uitgescheiden.

TIP 2 Gebruik een boterhamzakje, neem een aantal mestballen en doe daar voldoende water bij. Het zakje hang je schuin op zodat eventueel zand naar het puntje zakt. Zo kan je van een aantal dagen na elkaar zien of en hoeveel zand er in zit. In een handschoen is dat lastiger omdat het zand in de verschillende vingers kan zitten.

TIP 3 Verdenk jij je paard of pony op het eten van zand? Of is het een echte graskantjes eter? Geef hem of haar dan met regelmaat een psyllium- of vlozaadkuur, check ook tijdens de kuur of er zand uitgescheiden wordt.

TIP 4 Zie je dat je paard of pony zand eet maar zie je geen zand terug in de mest? Geef je regelmatig een Psyllium- vlozaadkuur maar is de mest van je paard een beetje zozo? De dierenarts is erg duidelijk, wil je zeker weten of en hoeveel zand er in de darmen zitten, laat dan een buikfoto maken!

Dat advies kan ik je van harte aanbevelen, het bespaard je paard of pony – en jezelf- een hoop leed!

Vlozaad tegen zand in de darmen?

Als je in de kliniek hoort dat je pony zand in zijn darmen heeft dan ga je jezelf ten rade. Maar ik deed toch de mestcheck? Maar ik gaf ook kuren met vlozaad, iedere 5 weken 7 dagen. Inmiddels weet ik dat ik dát wel goed deed, echter gaf ik te weinig. Mijn pony kreeg 50 gram per dag voor 7 dagen, mijn paard 150 gram voor 7 dagen.

Dus vlozaad bij zand is een goed idee, maar het is me wel duidelijk gemaakt dat er echt wel meer gegeven moet worden dan de voorgeschreven hoeveelheid op de verpakkingen. Bij problemen, dus als je zeker weet dat je paard of pony zand in zijn darmen heeft, geef je 1 gram per kilo lichaamsgewicht. Voor onderhoud is dat 0,5 gram per kilo lichaamsgewicht. Dat zijn behoorlijke hoeveelheden die ze toch maar op moeten eten.

Ik geef het zelf in een slobber, bijvoorbeeld de Agrobs Mash, of de Vitalbiks mash. Je kan het geven met geweekte grasbrok, iets wat nat is laat zich makkelijker mengen. Doe wel de zaadjes er pas bij vlak voordat je roert. Als je ze er te vroeg bij doet wordt het vlozaad een soort van behangplaksel, en laten we eerlijk zijn, dat zou je zelf ook niet eten toch?

Geef je verder nog iets van een balancer of misschien supplementen? Doe deze er ook pas op het allerlaatste moment bij.

Eet je paard of pony het vlozaad echt niet? Dan heb je nog de husk (de vliesje van het vlozaad) maar die worden vaak nog slechter gegeten. Je hebt ook nog psyllium pellets, koudgeperste brokjes van psyllium zonder dragerstoffen, deze worden vaak net iets makkelijker gegeten. Kijk wat past bij je paard of pony, maar vergeet niet dat voldoende ruwvoer en beweging van essentieel belang is voor een goede darmwerking.

Zandkoliek samengevat én waarom een zandcheck wel belangrijk is!

Symptomen voor zand in de darmen:

*De mest van je paard of pony is een beetje zozo. Het heeft niet de mestballen zoals je gewend bent en de structuur kan perdag verschillen maar is meestal én grotendeels zacht zonder vorm.

* Je paard of pony is lusteloos, hij eet wel maar komt niet aan, valt misschien wel af maar heeft een opgeblazen buik.

* De vacht kan dof zijn.

Minder werklust of zelfs protesteren. Door beweging kan het zand in de darmen schuren en erg pijnlijk zijn.

De dierenarts was erg duidelijk, wil je zeker weten of en hoeveel zand er in de darmen zitten, maak dan een foto!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.