Rainrot

Gepubliceerd op 24 oktober 2023 om 17:16

Als shetlanders al rainrot hebben dat wordt dat vaak over het hoofd gezien. Ten eerste omdat het je door de dikke vacht niet snel voelt of ziet en ten tweede omdat je het bij een shetlander niet verwacht als je ziet waar ze vandaan komen. Het is op de Shetland eilanden maar gemideld 78 dagen per jaar droog en met een luchtvochtigheid van 80 procent best nat.

Toch is de kans op rainrot ook bij shetlanders aanwezig. Rainrot ontstaat meestal bij pony’s die langdurig in hele natte omstandigheden buiten staan, in de regen dus, zonder beschutting. Omdat shetlanders vaak ook wat breder zijn en soms zelfs een geultje in de rug hebben is dat de ultieme plek voor rainrot.  De huid krijgt niet de mogelijkheid om te drogen waardoor de natuurlijke bescherming van de huid beschadigd of verzwakt raakt. Meestal ontstaat het in combinatie met slechte verzorging, slechte hygiënische omstandigheden, slechte weerstand maar ook oudere pony’s of pony’s met het Equine Metabool Syndrome (EMS) of zomereczeem zijn hier gevoeliger voor.  Rainrot kan ook voorkomen op het hoofd en de benen en bij de laatste wordt vaak aangezien voor mok.

Maar wat is het nu eigenlijk en wat doe je er aan?
Rainrot is een bacteriële infectie van de bovenste huidlaag. In die huidlaag ontstaan korstjes van viezigheid en pus. De eerste sympromen voelen als kleine verdikkingen op de huid. Vaak op de plek van het zadel of net daarachter en de achterhand. De haren ” klonteren” samen en er ontstaan korsten, die korsten kan je er met haar en al af trekken of vallen er af. Pijnlijke plekken blijven achter, de plekken zijn vaak rood en er zit pus op. De haren zijn uitgevallen en er blijven kale plekken over.

Rainrot vraagt om goede behandeling. Belangrijk is dat je pony eerst volledig opdroogt. Je kan de kale en korstige plekken wassen met Betadineshampoo en de korstjes los weken en verwijderen. Hou er rekening mee dat dit pijnlijk kan zijn. Ook  na het wassen is het belangrijk er voor te zorgen dat je pony weer helemaal droog maakt. Het wassen kan je, indien nodig, iedere 2 a 3 dagen herhalen. Het is tijdens de behandeling natuurlijk ook handig om te zorgen dat je pony droog staat. Werkt de behandeling niet? Wordt het erger? Heeft je pony pijn? Schroom dan niet om een dierenarts te bellen, extra behandeling kan nodig zijn.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zorg dat je pony beschutting heeft bij langdurige regen en check regelmatig zijn of haar vacht. Oude pony? Slechte weerstand? Een regendeken kan dan uitkomst bieden. Check wel dat je pony niet gaat zweten onder een te warme deken, zweet helpt niet bij paarden die gevoelig zijn voor rainrot. Eenmaal rainrot gehad? Dan blijft je pony er helaas gevoelig voor.

Ondanks dat rainrot niet perse heel erg besmettelijk is, is het wel aan te raden om borstels, dekens, dekjes etc. te wassen en tuig te poetsen. Better safe than sorry.

Wist je dat Rainrot (Dermatofilose) een Zoönose is? Dat betekent dat het overdraagbaar is op mensen. Trek bij het behandelen het liefst ook handschoenen aan, ook al is de kans klein dat je besmet wordt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.