Wat nou als ik jouw kind Haribo zou geven?

Gepubliceerd op 2 december 2021 om 18:17

Het is zondagmiddag, de zon schijnt, dus veel mensen trekken eropuit. Soms ‘alleen maar even een blokje om’. Wandelen door de buurt en even bij de paarden kijken. Klinkt voor mensen herkenbaar en als het daarbij zou blijven, is daar natuurlijk helemaal niks mis mee. Integendeel, bewegen is immers gezond!

Vaak blijft het alleen niet bij het kijken naar paarden. Soms trekt men er al doelbewust op uit met appels, een worteltje, brood of soms zelfs een suikerklontje. Hoe goed bedoelt ook, voor paarden helemaal niet zo gezond, zeker die laatste niet. En ja natuurlijk mag een paard best eens een appeltje of een worteltje, maar dat kunnen we beter overlaten aan de eigenaar. Als die precies weet wat erin gaat, weet hij of zij ook wanneer en hoe zij/ haar paard of pony daarop reageert.

Wat kan nou een appel of een wortel voor een kwaad doen? Of een handje gras? Dat zal je verbazen! Veel paarden hebben spijsverteringsproblemen. Je ziet het vaak niet aan de buitenkant, maar ze zijn er wel degelijk. Eigenaren doen hun stinkende best om hun dier zo gezond mogelijk te houden. Zij vinden het prima als je naar het paard kijkt, ‘m aait, maar voeren gaat toch net een stapje te ver. Wat als je niet weet wat erin gaat? Je paard ziek wordt en je hebt geen idee waarvan? Daar kan je als eigenaar behoorlijk moedeloos en verdrietig van worden.

Dus laten we het even omdraaien. Veel mensen zullen nu denken ‘ja, maar dieren zijn geen kinderen hè?’. Dat klopt, maar voor veel eigenaren is en voelt de verantwoordelijk voor kind en/of dier hetzelfde.

Het is mooi weer, ik trek eropuit om een blokje om te doen. Het is druk op straat dus het lijkt me leuk om een gezellig praatje te maken met buurtgenoten. In m’n zak stop ik een handje Haribo snoepjes. Die kan ik leuk aan de kindjes geven als ik met de ouders sta te praten.

Ik denk dat er veel ouders zijn die wel even tegenstribbelen als iemand ze zomaar snoepjes geeft. Buiten het feit dat je het vreemd vindt, zijn er bij kinderen natuurlijk ook genoeg (gezondheids)redenen te bedenken waarom je niet wilt dat je kind zoveel suikers binnen krijgt. Een snoepje is niet erg, maar dat wil je als ouder graag in de hand houden. Dus wie geeft jouw kind dat snoepje? Precies, jijzelf, als ouder!

De volgende keer als het mooi weer is, loop je hetzelfde rondje, langs de paarden, de kinderboerderij, maar deze keer geniet je van de prachtige dieren en mag je er vanuit gaan dat de eigenaar er alles aan doet om ze zo gezond mogelijk te houden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.